




Anayasa teklifi kabul edildi
AK Parti'nin sunduğu anayasa değişikliği teklifinin 18. maddesi TBMM'de 344 oyla kabul edildi. Cumhurbaşkanı'nın partisiyle ilişiğinin kesileceğine dair hükmün kaldırılmasını öngören maddenin kabulüyle teklife ilişkin ilk tur oylamaları da tamamlanmış oldu.
6. madde: 'Meclis Araştırması' bilgi edinmek için yapılan incelemeden ibaret olacak
Anayasa değişikliği teklifinin 6'ncı maddesi 342 oyla kabul edildi.
Genel Kuruldaki gizli oylamaya 485 milletvekili katıldı. Oylamada 342 kabul, 138 ret oyu kullanıldı; 3 boş oy çıktı, 2 oy da geçersiz sayıldı.
Anayasanın, TBMM'nin bilgi edinme ve denetim yollarına ilişkin maddesindeki değişiklik ile yasamanın belli bir konuda Meclis Araştırması yapması, Genel Görüşme açarak Genel Kurulda görüşmesi ve milletvekillerinin, cumhurbaşkanı yardımcıları ile bakanların cevaplaması istemiyle yazılı soru sorması yeniden düzenleniyor.
Buna göre, TBMM, "Meclis Araştırması", "Genel Görüşme", "Meclis Soruşturması" ve "Yazılı Soru" yollarıyla bilgi edinme ve denetleme yetkisini kullanacak. "Gensoru", denetleme yetkisinden çıkarılacak.
"Meclis Araştırması", belli bir konuda bilgi edinmek için yapılan incelemeden ibaret olacak.
"Genel Görüşme", toplumu ve devlet faaliyetlerini ilgilendiren belli bir konunun TBMM Genel Kurulunda görüşülmesi şeklinde gerçekleştirilecek.
"Meclis Soruşturması", cumhurbaşkanı yardımcısı ve bakanlar hakkında, anayasanın teklifle değiştirilen 106'ncı maddesinin 5, 6 ve 7'nci fıkraları uyarınca yapılan soruşturmadan ibaret olacak.
"Yazılı Soru", en geç 15 gün içinde cevaplanacak. Milletvekilleri, yazılı soruları bakanların yanı sıra cumhurbaşkanı yardımcılarına da yöneltebilecek.
"Meclis Araştırması", "Genel Görüşme" ve "Yazılı Soru" önergelerinin verilme şekli, içeriği ve kapsamı ile araştırma usulleri Meclis İçtüzüğü ile düzenlenecek.
- Birinci tur oylamada altıncı madde için 343 kabul, 137 ret oyu kullanılmıştı. Oylamada 2 boş, 1 geçersiz oy çıkmıştı.
TBMM'de anayasa değişiklik teklifinin beşinci maddesinin oylaması sırasında TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı ile CHP'li milletvekilleri arasında gerginlik yaşandı.Bahçekapılı'nın oylama süresini uzatmasına CHP sıralarından "Babanın çiftliği mi burası?" şeklinde cevap verildi.Bu ifadeye sert tepki gösteren Bahçekapılı, "Aileme nasıl laf edersin. Sen kimsin bana bu lafı ediyorsun. Böyle bir argo konuşma duymadım. Sanki sokakta kavga ediyor" diye konuştu.Anayasa teklifinde ikinci tur: 4. madde kabul edildi
5. madde: TBMM'nin görevleri ve yetkileri
Anayasa değişikliği teklifinin beşinci maddesi 342 oyla kabul edildi.
Genel Kuruldaki gizli oylamaya 486 milletvekili katıldı. Oylamada 342 kabul, 140 ret oyu kullanıldı, 4 boş oy çıktı.
Teklifin beşinci maddesiyle, TBMM'nin görevleri ve yetkileri, "kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak, bütçe ve kesinhesap kanun tekliflerini görüşmek ve kabul etmek, para basılmasına ve savaş ilanına karar vermek, milletlerarası andlaşmaların onaylanmasını uygun bulmak, TBMM üye tam sayısının 5'te 3 çoğunluğunun kararı ile genel ve özel af ilanına karar vermek, anayasanın diğer maddelerinde öngörülen yetkileri kullanmak ve görevleri yerine getirmek" olarak sıralanıyor.
- Birinci tur oylamada beşinci madde 343 kabul, 7 ret oyu almıştı. Oylamada 3 boş, 1 geçersiz oy çıkmıştı.
TBMM Genel Kurulunda, anayasa değişiklik teklifinin 2'nci turunda 1'inci maddenin oylaması sürerken, bir görüntü dikkatleri çekti.Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, oyunu atmak üzere kupaya giderken bu sırada yanına CHP Grup Başkanvekili Levent Gök geldi.Kısa bir süre sohbet eden Bozdağ ve Gök, el ele oy atmaya gitti. TBMM'de ikinci tur başladı Anayasa değişikliği teklifinde 2'nci tur ve referandum süreci
4. madde: Seçimler 5 yılda bir yapılacak
Anayasa değişikliği teklifinin dördüncü maddesi 342 oyla kabul edildi.
Genel Kuruldaki gizli oylamaya 486 milletvekili katıldı. Oylamada 342 kabul, 138 ret oyu kullanıldı; 1 oy geçersiz, 4 boş oy, 1 oy çekimser çıktı.
Maddeyle, Anayasa'nın "TBMM'nin seçim dönemi" başlıklı maddesi, "TBMM ve cumhurbaşkanının seçim dönemi" olarak değişiyor.
Buna göre TBMM seçimleri 4 yılda değil, 5 yılda bir yapılacak. Cumhurbaşkanlığı seçimleri de TBMM seçimleri gibi 5 yılda bir olacak ve seçmenler iki seçim için aynı gün sandığa gidecek. Süresi biten milletvekili yeniden seçilebilecek.
Cumhurbaşkanı seçiminde birinci oylamada gerekli çoğunluğun sağlanamaması halinde, belirtilen usule göre ikinci oylama yapılacak.
- Birinci tur oylamada dördüncü madde 343 kabul, 139 ret oyu almıştı. Oylamada 2 boş, 2 geçersiz oy çıkmıştı.
TBMM Genel Kurulunda, anayasa değişiklik teklifinin ikinci tur görüşmelerine başlandı.Genel Kurulda, CHP'nin grup önerisinin kabul edilmemesinin ardından, 18 maddelik Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ikinci tur müzakerelerine geçildi.İkinci tur, anayasa değişikliği teklifinin kabul edilmesi için nihai belirleyici oylama olduğu için büyük önem taşıyor. Maddeler ayrı ayrı oylandıktan sonra teklifin tümünün oylaması yapılacak. Kabul oyu, referandum sınırı olan 330'un altında kalan madde düşmüş olacak. Teklifin tümünün oylamasında, kabul oyu 330'un altında kalırsa maddeler 330 ve üzerinde oy almış olsa da teklifin tamamı düşmüş sayılacak.İkinci turda, teklifin tümü ve maddeleri üzerinde görüşme açılmayacak; konuşmalar yapılmayacak, sadece maddeler üzerinde verilen değişiklik önergeleri görüşülecek. Birinci turda üzerinde değişiklik önergesi bulunmayan bir madde hakkında ikinci turda önerge verilemeyecek.İkinci turda, 18'i maddeler üzerinde, biri de tümü üzerinde olmak üzere toplam 19 oylama yapılacak.Anayasa değişikliği teklifinde 2'nci tur ve referandum süreci Bahçeli’den net mesaj Kaya gibiyiz AK Parti'de fire olmaz
3. madde: Milletvekili seçilebilme yaşı 18'e düşüyor
Anayasa değişikliği teklifinin üçüncü maddesi 342 oyla kabul edildi.
Genel Kuruldaki gizli oylamaya 485 milletvekili katıldı. Oylamada 342 kabul, 137 ret oyu kullanıldı, 3 oy geçersiz, 3 boş oy çıktı.
3. maddeye göre, milletvekili seçilebilme yaşı 25'ten 18'e indirilecek. "Askerlikle ilişiği olanlar" milletvekili adaylığına başvuramayacak.
- Birinci tur oylamada üçüncü madde 343 kabul, 133 ret oyu almıştı. Oylamada 3 boş, 2 geçersiz oy çıkmıştı.
Anayasa değişikliğindeki 18 madde
AK Parti'nin sunduğu anayasa değişikliği teklifinin 18. maddesi TBMM'de 344 oyla kabul edildi. Cumhurbaşkanı'nın partisiyle ilişiğinin kesileceğine dair hükmün kaldırılmasını öngören maddenin kabulüyle teklife ilişkin ilk tur oylamaları da tamamlanmış oldu.
2. madde: Milletvekili sayısı 600'e çıkıyor
Anayasa değişikliği teklifinin ikinci maddesi 342 oyla kabul edildi.
Genel Kuruldaki gizli oylamaya 485 milletvekili katıldı. Oylamada 342 kabul, 139 ret oyu kullanıldı, 4 boş oy çıktı.
2. madde ile milletvekili sayısı 550'den 600'e çıkarılacak.
- Birinci tur oylamada ikinci madde 343 kabul, 133 ret oyu almıştı. 1 çekimser, 2 boş, 1 geçersiz oy çıkmıştı.
1. madde: Yargı başlığında değişiklik
Anayasa değişiklik teklifinin ikinci turunda ilk madde kabul edildi. Oylamada 345 kabul, 140 ret oyu verildi. 486 milletvekili katıldığı oylamada 1 boş oy çıktı.
1. madde ile, Anayasa'nın "yargı yetkisi" başlığında değişikliğe gidilecek.
Buna göre, yargı yetkisinin, Türk milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılacağına dair hüküm, "bağımsız ve tarafsız" mahkemelerce kullanılacağı şeklinde değişecek.
- Birinci tur oylamada ilk madde için 347 kabul, 132 ret oyu kullanılmış, 2 çekimser, 2 boş, 1 geçersiz oy çıkmıştı.
Tel : 0 312 229 54 06 - 229 55 06 | Haber Yazılımı: CM Bilişim