




Ankara’nın suyuna da ortak akıl geliyor
ASKİ Genel Müdürlüğü'ne atanan Prof. Dr. Cumali Kınacı, Türkiye'nin en kurak bölgelerinden olan Ankara'nın 6 milyona yaklaşan nüfusuyla da Türkiye'nin en çok su tüketen ikinci büyük şehri olduğunu söyledi. Kınacı, "Hiç yağmur yağmazsa Ankara'nın sadece 6 aylık suyu var. Bu da sağlık açısından hiçbir sakıncası olmayan ama hem sert hem de sülfat oranı yüksek olan Kızılırmak'tan su alınmasını zorunlu kılıyor. Kızılırmak'tan alınan su sayesinde Ankara'nın 1 yıllık su rezervi bulunuyor" dedi.Kınacı, Gerede Suyu'nun devreye girmesiyle Kızılırmak'tan gelen suyun sadece sulama da kullanılacağını da ekledi.
"NASIL ALGILANDIĞI ÖNEMLİ"
ASKİ'yi bundan sonra farklı bir bakış açısıyla yöneteceklerinin mesajını veren Genel Müdür Kınacı, "Ankara'nın suyunu suyu kullananlarla birlikte yöneteceğiz. Su yönetimi konusunda resmi kuruluşlar, uzmanlar, meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşları ile yakın irtibat kurarak görüşlerini alacağız. Ortak akıl ve paydaş katılımına önem vereceğiz. Kararlarımızda toplumun taleplerini dikkate alacağız. Açık, şeffaf bir kurum olmaya özen göstereceğiz" diye konuştu. 1980 yılından itibaren hem akademik hem de uygulamada çalışmalar yaptığını belirtti. ASKİ'nin teknik bir genel müdürlük olduğuna dikkat çeken Kınacı, "ASKİ'nin liyakat, işi ehline verme, şeffaflık, halkın taleplerini önceleme öncelik taşıyacaktır. Suyun kalitesinde sadece laboratuar sonuçları değil, vatandaşın su kalitesini nasıl algıladığı, suyun tadı ve kokusunu nasıl hissettiği daha önemli olacak" şeklinde konuştu.
"SU VE ATIKSU MASTIR PLANINI HAZIRLAYACAĞIZ"
Ankara'nın su ihtiyacını 11 içme suyu barajının karşıladığını belirten ASKİ Genel Müdürü Kınacı, daha sonra şunları söyledi: "2018'de Ankara'nın en az 50 yıllık su ihtiyacının planlamasını yapacağız. Bu planlamada, su kaynakları, su kullanımı, ortaya çıkacak atık suların bertaraf edilmesini içeren Su ve Atık Su Mastır Planı çalışması yapacağız. Böylece önümüzdeki yıllarda su kaynaklarımızın potansiyeli nasıl değişecek, tüm ana sektörlerde su ihtiyacı nasıl olacak bunları ortaya koymuş olacağız."
Tel : 0 312 229 54 06 - 229 55 06 | Haber Yazılımı: CM Bilişim