Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
    Atık suyun gazı enerjiye dönüşüyor
    23 Ağustos 2017 Çarşamba 08:43

    Atık suyun gazı enerjiye dönüşüyor

    Sincan-Tatlar mevkisinde bulunan Ankara Merkezi Atıksu Arıtma Tesisi’nde, kentin atık suyu arıtıldıktan sonra Ankara Çayı’na veriliyor.

    İşlemler sırasında tesiste ortaya çıkan biyogaz ve Ankara Çayı’na aktarılan sudan da elektrik üretiliyor. Tesislerin enerji ihtiyacının yüzde 80’ini karşılayan uygulama sayesinde, yıllık ortalama 8,4 milyon TL değerinde tasarruf sağlanıyor. Başkent’in atık suları, 190 hektar alana kurulu Ankara Merkezi Atıksu Arıtma Tesisi’nin yanı sıra kentin çevresinde ve ilçelerde bulunan 26 arıtma tesisiyle, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın standartlarına göre arıtılarak, Ankara Çayı’na boşaltılıyor.

    SAATTE 1 MEGAWATT ÜRETİM

    Tesiste, günde ortalama 765 bin metreküp atık suyu arıtılıyor. Yağışlı günlerde bu rakam ortalama 1 milyon 300 bin metreküpe kadar çıkıyor. İlçelerde bulunan farklı kapasitelerdeki atık su arıtma tesislerinde de 110 bin metreküpün üzerinde su arıtılarak, doğaya dönüşümü sağlanıyor. İşlemler sonucunda katı maddeler ve çamurun, kolayca susuzlaştırılması sağlanıyor. Atık sudan üretilen biyogazla, istasyonda kurulu 3 megavat gücündeki 3 jeneratörde enerji elde ediliyor. Mevcut jeneratörlerin yanı sıra arıtılmış suyun Ankara Çayı’na verildiği noktada, “Arşimet burgusu” olarak adlandırılan yeni hidroelektrik santraliyle de elektrik üretiliyor. Tesis çıkışındaki suyun potansiyel enerjisinden faydalanılarak, her biri 250 kilowatt gücünde 4 adet “Arşimet burgusu” ile saatte 1 megawatt elektrik enerjisi üretilebiliyor.

    Bu haber toplam 1122 defa okunmuştur
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
    Tüm Hakları Saklıdır © 2016 BADER Ankara | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 312 229 54 06 - 229 55 06 | Haber Yazılımı: CM Bilişim