




Gerede suyuna 3 kilometre
Başkentin içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılamak üzere Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından inşası gerçekleştirilen"Ankara İçme Suyu 2. Merhale Projesi Gerede Sistemi" yapım çalışmaları yüzde 90 oranında tamamlandı. Bolu Gerede Işıklı Regüratörü ile Ankara Çamlıdere Barajı arasında su taşıyacak 31 bin 592 metre uzunluğundaki isale hattı, dünyanın en uzun içme suyu tünel hattı olma özelliğine de sahip olacak. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Akif Özkaya, Ankara Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü (ASKİ) Prof. Dr. Cumali Kınacı ile birlikte Çamlıdere şantiye alanında yapımı gerçekleştirilen tüneli gezerek, incelemelerde bulundu.
GÜNDE 14 METRE
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Akif Özkaya, Ankara'nın uzun yıllar su ihtiyacının karşılanacağı Gerede İçme Suyu Projesi'nde sona yaklaşıldığını ifade ederek, "Bolu il sınırlarında bulunan Işıklı Regülatörü'nden 31 bin 592 metre uzunluğundaki tünelle Çamlıdere Barajı'na su getiriyoruz. Sadece bu projede çalışmak üzere üretilen 3 adet tünel delme makinesi (TDM) ile isale hattının yapımını gerçekleştiriyoruz" dedi. İnşaat çalışmalarının çatlaklı, kırıklı ve su gelişlerinin yoğun olduğu zor zemin şartlarında devam ettiğini kaydeden Müsteşar Özkaya, oluşan heyelanlar nedeniyle çalışmalara zaman zaman ara vermek zorunda kaldıklarını ve bunun da inşaat çalışmalarını aksattığını bildirdi. Yılsonunda tamamlanması planlanan proje kapsamında tünelin, 28 bin 317 metrelik kısmının tamamlandığını açıklayan Müsteşar Özkaya, Çamlıdere bölümünde geriye kalan 3 bin 275 metrelik kısmında yapım çalışmalarının son sürat devam ettiğini söyledi. Gerede Projesi yapım çalışmalarının yüzde 90 oranında tamamlandığını belirten Müsteşar Özkaya, "Tünel yapım çalışmalarında günde 14-14,5 metrelik ilerleme sağlıyoruz. Hesaplarımıza göre, bir aksilik olmazsa, inşallah yapım çalışmaları, 2018 yılsonunda tamamlanacak. 2019 yılında Ankara'ya içme suyu sağlayacak bu tünel sayesinde uzun vadede Ankaramızın su sorunu çözülmüş olacak" ifadelerini kullandı.
2060 YILINA KADAR
ASKİ Genel Müdürü Cumali Kınacı ise, başkentin su ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayacak Gerede Projesi'nin devreye girmesiyle uzun süreli su sorunu yaşanmasının beklenmediğinin altını çizerek, "2010 yılında yapımına başlanan proje oldukça zor jeolojik koşullar altında gerçekleştiriliyor. Japon kredisiyle ve tamamen Türk firmaları tarafından inşa ediliyor. Önümüzdeki yıl tamamlanarak devreye girmesiyle birlikte 2060 yılına kadar Ankara'nın içme suyu ihtiyacını karşılaması öngörülüyor" görüşünü belirtti.
ENERJİ ÜRETİLECEK
Cumali Kınacı ayrıca Kızılırmak suyunun aksine Gerede sisteminde 104 metre yükseklikten akan suyu kontrol altına alarak, hidroelektrik santrali kuracaklarını ve bu sudan elektrik enerjisi üretileceğini açıkladı.
Tel : 0 312 229 54 06 - 229 55 06 | Haber Yazılımı: CM Bilişim